Scartab och avfallstrappan

Scartabs huvudsyssla utgörs av demontering och återvinning av elanläggningar i alla spänningsnivåer, där bolaget tar fullt ansvar från site till smältverk. Avfallstrappan, eller avfallshierarkin, är en naturlig del av den dagliga verksamheten och ett centralt verktyg i Scartabs arbete för att minska miljöpåverkan. Syftet med avfallstrappan är att prioritera åtgärder som förebygger avfall och främjar återanvändning och materialåtervinning. Målet är alltid att maximera miljönyttan genom att behandla avfall på ett hållbart sätt, samtidigt som vi arbetar för att minska resursanvändningen och skapa cirkulära flöden.

Scartabprocessen följer avfallstrappans principer där varje steg optimeras för maximal miljönytta

Förebyggande – Det första steget

Det första steget i avfallstrappan är att förebygga att avfall uppstår. För Scartab handlar detta om att hjälpa sina kunder att minimera mängden avfall som genereras från elanläggningar. Genom sin tekniska kompetens och support kan Scartab ge råd om hur elanläggningar kan underhållas och optimeras för att förlänga deras livslängd.

Scartab har tillgång till reservdelar som demonterats från kasserad elutrustning. Genom att återanvända dessa reservdelar kan Scartab hjälpa sina kunder att hålla deras utrustning i drift längre, vilket i sin tur minskar behovet av nyproduktion. Detta förebyggande arbete bidrar till att minska råvarubehovet och energiförbrukningen som annars skulle gå till produktionen av nya komponenter.

Med fina reservdelar som på bilden kan vi hjälpa våra kunder att förlänga livstiden på sina elanläggningar

Återanvändning – Ett viktigt steg för hållbarhet

Återanvändning är nästa steg i avfallstrappan och ett område med stor potential inom Scartabs verksamhet. Genom att återanvända kasserad utrustning kan Scartab inte bara förlänga livscykeln för dessa produkter, utan även bidra till en betydande minskning av den totala resursförbrukningen.

Transformatorer är ett utmärkt exempel på elkraftutrustning som ofta kan återanvändas. Scartab utför noggranna isolationsprovningar av transformatorer innan beslut fattas om återanvändning eller återvinning. Om den är i gott skick kan den återanvändas direkt, vilket sparar stora mängder resurser och energi jämfört med att producera en ny transformator från grunden.

Genom samarbeten arbetar Scartab är vi också med och bidrar till att utvecklingsländer kan ta del av utrustning som inte längre behövs i Sverige. I utvecklingsländer är behovet av tillförlitlig elkraftinfrastruktur stort. Förutom att det minskar avfallsmängden här i Sverige, bidrar det till att förbättra tillgången till elektricitet i andra delar av världen. Det är ett utmärkt exempel på hur återanvändning kan ha en global positiv inverkan.

Vi utför noggranna isolationsprovningar av transformatorer innan beslut fattas om återanvändning eller återvinning
transformatorn på bilden är testad och kommer att återanvändas

Materialåtervinning – Maximera resurserna

När återanvändning inte är ett alternativ, går Scartab vidare till nästa steg i avfallstrappan: materialåtervinning. Här fokuserar Scartab på att säkerställa att så mycket som möjligt av materialet från de demonterade elanläggningarna återvinns och återförs till kretsloppet. Den största delen av detta material utgörs av metaller som järn, aluminium, koppar och rostfritt stål, vilka alla är värdefulla resurser i industriella processer.

Metall är en av de mest återvinningsbara materialtyperna, och genom att återvinna dessa metaller från gamla elanläggningar minskar vi behovet av att bryta nya råvaror. Processen med att avgifta, sortera och bearbeta metallerna för maximal effektivitet och klimatnytta är en central del av Scartabs dagliga arbete. Dessa återvunna material säljs sedan vidare till smältverk och andra aktörer som kan smälta ned och omvandla metallerna till nya produkter.

Här lyfter Erik ut en kopparlindad transformatorkärna…..
…..som återförs i kretsloppet och omvandlas till nya produkter
Kiselplåt är en speciell typ av stålplåt som används i transformatorer. Vid demontering hanterar vi den varsamt och ser till att den kommer till användning vid nyproduktion av transformatorer.

Isolerolja är en annan vanlig fraktion som uppkommer vid demontering av transformatorer och andra elanläggningar. Genom samarbeten med specialiserade partners ser Scartab till att denna isolerolja rekonditioneras och kan återinföras i kretsloppet som ny olja. På så sätt minskas behovet av att producera ny olja, vilket sparar både resurser och energi samtidigt som det bidrar till en mer hållbar hantering av farliga ämnen.

Energiutvinning – Ta vara på resterna

För vissa material är återvinning inte möjligt, men det betyder inte att de saknar värde. Uttjänt elutrustning innehåller ofta komponenter som trä, masonit och papper, vilka har varit i kontakt med isolerolja och därför klassificeras som farligt avfall. I dessa fall går materialet till energiutvinning, vilket innebär att det bränns för att producera energi. Den energi som utvinns kan sedan användas till andra ändamål, såsom att generera el eller värme.

Det är ett exempel på hur även material som inte kan återvinnas på traditionellt sätt fortfarande kan spela en viktig roll i ett hållbart kretslopp. Genom att tillvarata energiinnehållet i dessa material minimeras den totala mängden avfall, samtidigt som vi kan bidra till att minska användningen av fossila bränslen och andra energikällor med hög klimatpåverkan.

Arlinda rensar en transformatorkärna från papper som går till energiåtervinning

Deponi – Sista utvägen

Trots alla ansträngningar med förebyggande, återanvändning och återvinning finns det vissa material som idag inte kan återvinnas eller energiutvinnas på ett effektivt sätt. För dessa material är deponering den sista utvägen i avfallstrappan. Inom Scartabs verksamhet är porslin en sådan fraktion, som ofta förekommer i genomföringar och isolatorer i ställverk.

Porslin är ett material som i dagsläget inte går att återvinna, och därför hamnar det på deponi. Dock pågår forskning och utveckling för att hitta nya metoder för att hantera dessa typer av material, och Scartab följer dessa framsteg noga för att i framtiden kunna minimera mängden avfall som går till deponi.

Porslinskomponenter, som de på bilden, är exempel på material som i dagsläget går till deponi för att sedan användas som fyllnadsmassor

Sammanfattning

Scartab arbetar varje dag utifrån principerna i avfallstrappan för att maximera miljönyttan och bidra till en hållbar framtid. Genom att fokusera på att förebygga avfall, återanvända och återvinna material, samt ta vara på den energi som finns i resterande fraktioner, bidrar företaget till att minska både avfallsmängden och resursförbrukningen. Genom samarbete med kunder, leverantörer och partners strävar Scartab efter att ständigt förbättra sina processer och ligga i framkant när det gäller hållbar avfallshantering.

Vill du veta mer om hur vi kan hjälpa ditt företag att minska avfallet från era uttjänta elanläggningar och förbättra hållbarheten?

Kontakta oss idag för en gratis konsultation!

Inga svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.